11.2.09

Торнадо

Те имат силата да очароват, както и да ужасяват. А с появата на видео камерите този кошмар е добре документиран от домашни видео любители. Това е в Хейсвил, Канзас. Това идва твърде близо. Трябва да се скрием вътре. Ще удари къщата ни, мамо. Просто търси къде да удари, това торнадо. Понякога операторът получава повече, отколкото е спазарил. На брега на едно езеро в Минесота един идиличен летен следобед ще бъде преобразен от появата на торнадо. За секунди любопитството ще бъде заменено с паника.

Вижте дърветата по магистралата. Електропроводите просто бяха изтръгнати. Намирам се на 3 метра от него и цялото електричество и всички електропроводи просто са пометени! Тези жертви на торнадо са извадили невероятен късмет. Нямало е наранявания и щетите са само повърхностни. Унищоженията обикновено са много по-тежки. Торнадо може да удари във всяка страна, но повечето се развиват над съединените щати от средния запад, по-често отвсякъде другаде. След себе си те оставят унищожение и отчаяние. Симулирано в лаборатория, едно торнадо е лесно за анализ.

Това е един вихър от смесващи се противоположности - издигащият се топъл въздух се среща със спускащия се студен въздух. Сухият въздух се среща с влага. Ветровете отгоре се сблъскват с ветровете отдолу. В природата това създава проливни дъждове, опасни гръмотевици и градушки, и бурни ветрове със скорост до 500 км/ч. Торнадо се движат бързо, особено над плоския релеф на равнините.

Торнадо са сред най-унищожителните от всички природни явления. Само в САЩ те причиняват смъртта на десетки души годишно. Но едно торнадо отваря тясна просека и рядко трае повече от 20 минути. Дори по-унищожителни са силите, отприщени от тропическите циклони, наречени тайфуни в Пасифика и урагани в Южния Атлантически океан и Карибския басейн.

0 коментара:

Публикуване на коментар