12.2.09

Тайфуни и урагани

Тези чудовищни бури могат да са широки стотици километри и да продължат с дни, причинявайки мащабни унищожения. Тропическите циклони навестяват някои части от света с плашеща регулярност и причинят ужасяващи загуби на човешки живот и имущество. През 1970 г. мощен тайфун покосил тогавашния Източен Пакистан, оставяйки след себе си над 300 000 загинали. Възмутени донякъде от мудните спасителни дейности, година по-късно хората от този регион се отделили и създали новата нация на Бангладеш.

Бангладеш продължава редовно да е подлаган на убийствени тайфуни, влошени от бурни приливи- стени от морска вода, причинени от вятъра, заливащи тази ниска земя. В Западното полукълбо карибските острови и югоизточният бряг на САЩ са основни цели на урагани, а най-унищожителното природно бедствие в историята на САЩ е ураганът Андрю. Ръкавите приближават брега.

Сега започва дългият период от около 12 до 16 часа, през който ще преживеем вихрушката на този ураган. Когато Андрю поразил Флорида на 23-ти август 1992г, ветровете му се движели с 260 км/ч и скоростта им се увеличавала, когато повредили измервателния уред на Националния център за ураганите. Бурята ударила най-силно южно от Маями. Въпреки че дошъл и си отишъл за една вечер, Андрю, като всички природни бедствия, оставил след себе си едно наследство от руини.

Той предизвикал огромни щети на околната среда, които могат да траят в продължение на поколения. За оцелелите животът повече нямало да бъде същият. Нямам застраховка. Колата ми е унищожена. Но не съм единствената. Още доста хора преживяват подобно нещо. Огледайте се наоколо. Чувствате се изгубени. Семейни снимки. Това е племенницата ми... и пра-племенницата ми... Преди да започне унищожението из Южна Флорида, Андрю се е родил, както повечето урагани- като облачно смущение край Африканския бряг.

Завихрените бури се образуват, когато топлият влажен въздух се издига и се охлажда. Бурите се разрастват и ускоряват, докато се движат на запад, развивайки се в мощни циклони, които порят Западното Атлантическо крайбрежие от юни до ноември. Центърът на урагана, известен като "око", остава спокоен, но стените на окото носят силни гръмотевични бури, които създават мощни поривисти ветрове. А ветровете рядко са така свирепи като тези на Андрю.

Бурята оставила общо 62-ма загинали и опустошила напълно части от Южна Флорида. Този ураган унищожи повече имущество от всяко друго природно бедствие в историята на САЩ. Говорим за сума от порядъка на 15 до 30 млрд. долара. Можеше и да е много по-зле. Андрю пропуснал гъсто населения център на Маями само с 30км. Освен хилядите лични трагедии, имало и огромен проблем с околната среда. За един ден ураганът Андрю създал най-малко 3 млн. тона отпадъци.

Имало достатъчно горими останки за поддържане на огъня на поне 100 места. В някои от тях- 24 часа дневно. Димът бил достатъчно лош, но Андрю създал и още по-коварни опасности. Специалността на Майк Палмър е събиране на опасни и токсични разливи. След Андрю, той и екипът му претърсили поразените квартали за домакински опасности. Това, което нормално откривате в една къща- типичните химикали, които имат, например, малко ацетон, спирачна течност, а ето и препарат за петна.

Бихте си помислили: "И какво толкова?" "Доколко може това да навреди на околната среда?" Ако отворя това и го излея на земята, дали ще замърси земята в цялата тази област? Вероятно не. Но не за това става въпрос. Проблемът е, че тези количества, дори повече, ги има във всяка една къща. Ако тези препарати разложат опаковките си и попаднат едновременно в околната среда, вече е твърде много. Това е само част от опасните отпадъци, събрани от останките на хиляди домове.

Никой не знае колко токсичен материал е останал неотчетен. В хаоса след едно природно бедствие като урагана Андрю основният приоритет е спасяването на хората, но животните също са жертви. Метрозоопаркът на Маями също се намирал на пътя на Андрю. Зоопаркът претърпял сериозни загуби, сред които стотици ценни тропически птици и 5 големи бозайника. По някакво чудо повечето животни се отървали невредими, въпреки че били на открито, изложени на яростта на вилнеещата буря.

Никой не знае как точно са оцелели, защото никой не ги е видял. Повечето експонати на зоопарка били унищожени и ще са нужни десетилетия, за да се възстановят засенчващите дървета, но дългият процес на възстановяване е започнал веднага. Получих чекове и писма от всеки щат в страната в подкрепа на зоопарка- хора, за които дори не сме чували, хора, които дори не са идвали тук. За мен най-вълнуващото в цялата тази ситуация е чекът, който получих един ден.

Забелязах, че обратният адрес е на един чифлик, който се намира тук, в Южно Маями, и вероятно се намира в най- пострадалата от урагана Андрю зона. Отворих писмото и в него имаше чек, който гласеше: "Моля, приемете това дарение в памет на дъщеря ни, Наоми Браунинг, която загина в бурята." Почти се чувствате виновни, че това не се е случило на вас, защото цялата тази трагедия е навсякъде около вас. Тук една дама изпраща чек в памет на 12-годишната си дъщеричка, която е работела като доброволец тук, в зоопарка.

Казах: "Г-жо Браунинг... защо?" И през сълзи, докато плачеше по телефона, говорейки с мен, тя каза: "Рон, преди гредата да падне върху нея и да я смаже, тя цяла нощ повтаряше едно и също нещо - Мамо, толкова се тревожа за животните в зоопарка." В последиците от урагана оцелелите трябва да се научат да живеят с това, което е останало. Това е дълъг и бавен процес на възстановяване на разбити животи и замяна на разбити мечти. Но жителите на Южна Флорида трябва да свикнат с мисълта, че друг голям ураган е на път към тях може би догодина или по-догодина.

Дългосрочният проблем е, че хората строят домовете си в зони, които са най-уязвими от тропически бури. По цялото земно кълбо, ако крайбрежното строителство продължи със същите темпове, все повече хора ще се озовават на пътя на огромни урагани и тайфуни. А тези бури могат да се окажат по-скъпи и по-смъртоносни отвсякога. Повечето природни бедствия са милостиво краткотрайни. Земетресенията траят само няколко секунди. Торнадо рядко вилнеят повече от няколко минути. Дори ураганите идват и си отиват в рамките на часове. Но наводнението е бедствие на забавен каданс.


0 коментара:

Публикуване на коментар