14.2.09

Предсказания

В Калифорния учените се опитват да предсказват земетресенията. Мястото е съседното градче Паркфийлд. Почти на всеки 22 години тук има мощно земетресение. А когато се случи следващото, сеизмологът Алан Линд се надява да е подготвен за него. Паркфийлд ще бъде първият ни шанс някъде по Земята да уловим земетресение в цялото му величие, наистина да чакаме тук, в пълна готовност с цялата си екипировка.

Геоложкият институт на САЩ е изразходвал милиони долари в оборудване на Паркфийлд. Из цялата долина прецизни инструменти като този лазер са разположени, за да уловят и най- лекото движение по разлома Сан Андреас. Ако Земята помръдне дори само няколко милиметра преди земетресението, сеизмолозите може би ще могат да отправят предупреждение.

Експериментът Паркфийлд не е само с цел предсказване на земетресения, но и точно къде ще се случат те. Той е основан на идея, наречена "Теория на сеизмичния пролом." Теорията на сеизмичния пролом е една простичка идея, според която, тъй като движението е по протежението на ръба на плочата, там навсякъде трябва да има и земетресения, а местата, където те не са се случили при последното земетресение, ще са първите при следващото.

Посочвайки местата с най-голяма вероятност за земетресения, учените и градските архитекти могат да се съсредоточат върху опазването на сградите и хората, но геолозите не могат да пресъздадат земетресение в лабораторни условия. Единственият начин да проверят теориите си е да изчакат то да се случи и да се надяват след това да са живи, за да анализират данните. Далечен план. Поне веднъж в живота си трябва да снимам това.

Наблюдаването на торнадо си има собствени предизвикателства и вълнения. Всяка пролет и лято - сезонът на торнадо в Средния Запад - армия от любители ловци на вихрушки излиза на открито, като сега видео камерите са стандартно оборудване. Това трябва да е много мощно торнадо.

Да се движат в непосредствена близост с торнадо е идея фикс както на любителите ловци на вихрушки, така и на професионалните учени. Може да изглежда забавно, но то ни се отплаща с ценна информация за раждането и поведението на тези убийствени бури. Не по-малко важни от прякото наблюдение са сензорните апарати за далечно изследване като доплеровия радар.

През последните две десетилетия доплеровият радар е революционализирал изучаването на торнадо. Първо използван от военните за засичане на вражески снаряди, доплерът е толкова чувствителен, че засича движение на насекомо на 60 км. от него. В полето преносими доплерови радари ще се използват за запис на данни от опасно близко разстояние. Със събраната информация учените създават компютърни модели на яростните бури, за да научат повече за структурата и поведението им.

Както и при земетресенията, предотвратяването на катастрофата се заключава в сигнализирането на обществеността. В Националната метеорологична служба учените вече използват Некстрад - следващо поколение модерен доплеров радар. Подобреният образ на Некстрад улеснява наблюдението на торнадо в процеса на формирането им и могат да спестят критични минути за уведомяване на тези, които се намират на пътя му.

Прогнозирането на урагани също става все по-прецизно, докато учените придобиват нов поглед върху гигантските бури с помощта на мощен нов инструментариум като космическите совалки и метеорологичните сателити. С подобряването на прецизността на прогнозите фаталните последствия от ураганите намаляват. Днес, когато ураганите се формират над Атлантическия океан, Националният център по ураганите в Маями служи като централна клирингова къща за анализиране на данните, даване на прогнози и, което е най-важното, излъчване на предупреждения към обществеността.

Границата между уведомяването и всяването на паника е много тънка. Евакуациите са скъпо струващи, а фалшивите тревоги могат да намалят доверието на обществеността, но пред лицето на приближаващия ураган най-добре е просто да се махнете от пътя му. Както наводненията, земетресенията и торнадо, ураганите ни напомнят, че има могъщи сили, които не можем да контролираме. Ние не сме завладели Природата и никога не ще успеем. Но може би поне ще се научим да оцеляваме след гибелния й гняв.

0 коментара:

Публикуване на коментар