6.3.09

Тайни на Египет


Сфинксът пази единственото оцеляло чудо на древния свят. Великите пирамиди в Гиза. Те са били построени за фараоните на Старото царство в Египет, цивилизация, която се е задържала почти 1000 години преди мистериозно да рухне. Археолозите сега откриват, че внезапният й край е бил ужасяващ.

Преди 5000 години, дълго преди времето на Тутанкамон, преди Рамзес, преди кралица Нефертити, първата велика цивилизация е била създадена в Египет. Завещанието на Египетското Старо царство е Сфинксът и великите пирамиди в Гиза.

Пирамидите са царски гробници за фараоните на Старото царство, защитавайки техните мумифицирани тела през задгробния живот. Фараоните обединили Египет и Старото царство процъфтявало. Те развили собствен стил в изкуството, архитектурата и литературата. Това е било забележително стабилна и издръжлива цивилизация. А ежедневието на средния египтянин не се променило близо 1000 години.

Но тогава, преди 4200 години, Старото царство внезапно рухнало. Силата на фараоните изчезнала, централното управление паднало. Египет бил потопен в тъмна епоха, която продължила почти 200 години. Това е епизод от историята, който озадачава египтолозите. През последните 30 години, египетският археолог Фекри Хасан, търси свое собствено обяснение, защо Египет се е обърнал от стабилност към хаос.

Чувствах се задължен да намеря, защо се е случило точно в момент, когато Египет е вървял толкова добре, когато сме имали пирамидите, когато сме имали храмовете, когато сме имали статуите, имали сме постижения в изкуството, литературата и всичко друго. Защо е свършило по това време? Затова трябваше да се заема с този въпрос. Трябваше да намеря за себе си причините за безпрецедентното внезапно рухване на Старото царство.

Фекри Хасан винаги е поставял под съмнение общоприетото. Общоприетото схващане е, че Старото царство се е разпаднало след смъртта на фараон и битка за наследник, причинила голям политически конфликт. Но за Фекри това просто не звучало правилно. Първото зрънце на съмнение е било посадено през 1971, когато Фекри намерил доказателство за нещо, далеч по-разрушително от политически вълнения. Тази малко известна гробница в южен Египет разказва удивителна история.

Гробницата принадлежи не на фараон, а на местен управител - Анкатифи, който е живял точно след разпадането на Старото царство. За мен лично това е невероятно откритие. Това е забележителна гробница. Това е една от най-изключителните гробници в цял Египет. В надписите на Анкатифи Фекри намерил жизненоважната следа. Йероглифите разказват за ужасен глад и страдания сред обикновените хора.

Това е все едно глас от миналото, който ни дава горчиво описание на случилото се, на ужасите и глада, настанали преди 4000 години. А да го имаме предадено по такъв кратък и ясен начин е безпрецедентно. "Цялата страна е заприличала на уморен от глад скакалец. Успях да уредя така, че никой да не умира от глад." Една малка част е особено трогателна, тъй като разказва за отчаянието и жестокостите по време на глада, който е опустошавал южен Египет. "Всички в Горен Египет умираха от глад до такава степен, че всеки беше почнал да яде собствените си деца."

Надписите на стената били прекалено разтърсващи за Фекри да ги игнорира. Но разбирането на йероглифите на Анкатифи буквално го довело до конфликт с повечето египтолози. Когато Анкатифи говори за хора починали от глад, аз бих го възприел резервирано. Това е типично египетско красноречие, което е свързано с преувеличения. Няма начин твърденията, направени тук да са преувеличения.

Това определено е описание на реални събития. Текстът, който имаме тук, не е народна приказка, не е мит, това е истинско събитие. Това е доказателство, което можем да интерпретираме като всяко друго, както всяко наблюдение е обект на анализ и изследване. И този текст може да бъде анализиран и изучаван, и аз го намирам за правдоподобен.

2 коментара:

Анонимен каза...

Мечтая си да отида на екскурзия до Египет. Много са ми интресни древните цивилизации.

екскурзия египет каза...

Интересна статия, радвам се че попаднах на нея сега, но това дали Старото царство се е разпаднало след смъртта на фараон и битка за наследник е причинила голям политически конфликт, няма как да се знае със сигурност, можем само да гадаем и да предполагаме. Това че за Фекри това просто не звучало правилно, може би има защо както и вие пишете..." Първото зрънце на съмнение е било посадено през 1971, когато Фекри намерил доказателство за нещо, далеч по-разрушително от политически вълнения. Тази малко известна гробница в южен Египет разказва удивителна история. .."всички гробници разказват невероятни истории и мислейки че знаем нещо в такъв момент разбираме колко малко знаем.

Публикуване на коментар