27.3.09

Ядки на трапезата


Орехи. Ядките им забавят развитието на заболявания като рак, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Благодарение на съдържащата се в тях алфа-линолеова киселина и ненаситени мастни киселини Омега-3 кръвоносните съдове не губят еластичността си и не се запушват.
Фъстъци. Те съдържат витамини от групата В, които са благотворни за нервната система. Наличието на белтъка триптофан подпомага заспиването. Също така фъстъците подобряват обмяната на веществата.

Лешници. Съдържащият се в тях лецитин (вид мазнина) подобрява работата на мозъка. Лешниците са богати на въглехидрати, баластни вещества, ненаситени мастни киселини и белтъчини. Те обаче са много калорични: в 100 г се съдържат 650 калории.

Бадеми. Редовната им консумация увеличава количеството на витамин А в организма и понижава нивото на лошия холестерол. Но не прекалявайте, защото се създават предпостваки за появата на алергия.

Шам-фъстък. Наричат го още магически орех и произхожда от Средиземноморието. Плодовете му зреят само в горещо време. Ядката представлява костилката на плода. Когато узрее той изсъхва и костилката се разпуква. Колкото тя е по-тъмнозелена, толкова по-зряла е ядката. Шам-фъстъкът съдържа много витамини и минерални вещества. Полезен е при големи физически и умствени натоварвания, при заболявания на сърцето и черния дроб.

Кашу. Известно е още като индийски орех. В суров вид ядките му са безвкусни, но когато са печени са приятно лакомство. Богати са на белтъчини и въглехидрати, на витамините А, В2 и В1 и на желязо. Поради високата си калоричност те осигуряват енергия на организма и помагат при умствено изтощение.

0 коментара:

Публикуване на коментар