27.3.09

Закуска Мюсли


Мюсли е закуска, която представлява смес от овесени ядки, често примесени с пшеничен флеикс, сухи плодове, ядки и семена. Мюсли може да съдържа още мед и подправки. Обикновено се консумира с прясно или кисело мляко. Плодовете, медът и ядките са хранителна комбинация, която доставя на организма нужните за деня витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, баластни вещества. Мюсли съдържа още въглехидрати и белтъчини, едновременно с това е бедна на мазнини. Това я прави балансирана и здравословна закуска.

Пълнозърнестите храни се отразяват благоприятно на теглото. Това се дължи на полизахаридите, тяхното продължително разграждане в стомашно-чревния тракт осигурява постоянен приток на глюкоза и фруктоза към кръвта, а това подсигурява нужната енергия за правилната обмяна на веществата. .

Зърнените храни са богати на витимини В, В1, РР, В6, фолиева киселина, масноразтворими витамини А, Е, D. А също и на хранителни влакини, те увеличават обема на приетата храна и създават чувство за ситост, подобряват работата на червата и спомагат за изхвърлянето на токсините.

Съставките на Мюсли имат комплексно, здравословно влияние върху целия организъм:
• Плодовете намаляват риска от злокачествени заболявания.
• Овесените ядки намаляват нивото на лошия холестерол.
• Овесените и пшенични зърна съдържат фибри.
• Ядките са богати на масни киселини и имат благоприятно въздействие върху нервната система.

0 коментара:

Публикуване на коментар