28.3.09

Лечебни свойства на киселото мляко


Киселото мляко оказва успокояващо въздействие върху нервната система. То намалява производството и всмукването на токсични вещества от дебелите черва. Киселото мляко влияе успокояващо върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове и по този начин понижава умерено кръвното налягане. Това се дължи на съдържащите се в него нуклеинови киселини.

Млечната киселина, млечната захар и солите, които действат диуретично и пикочогонно, също понижават кръвното налягане. Според народната медицина при хипертонична болест се дава кисело мляко, примесено с хрян – на 2 кг. кисело мляко се прибавят 2 супени лъжици хрян, което се изяжда за два дни.

В козметиката се използват маски от кисело мляко. Те подобряват еластичността на кожата, освежават я, правят я мека и устойчива на инфекции, отстраняват бръчките. Микроорганизмите на българското кисело мляко образуват антибиотични вещества, които подтискат развитието на микроорганизми от чравната микрофлора. Отделни изследвания показват, че българското кисело мляко съдейства за елеминирането на холестерина от организма и дори за разтваряне на холестерина и елиминирането му.

Равновесието на нормалната чревна флора в голяма степен може да бъде нарушено при лечение с широкоспектърни антибиотици. В резултат на това възникват сериозни храосмилателни, витаминни и други нарушения. На мястото на унищожените от антибиотика нормални чревни бактерии се развиват твърде устойчиви гъбички и други патогенни микроорганизми.

Млечнокиселата профилактика срещу тези странични ефекти на антибиотиците намира широко приложение в практиката. Киселото мляко съдържа млечнокисели бактерии, които по своята характеристика са твърде близки на сапрофитните бактерии, намиращи се нормално в червата. С употребата на по-големи количества кисело мляко ние правим опит да заместим унищожените от антибиотика бактерии в червата и да не допуснем развитието на болестотворни бактерии.

0 коментара:

Публикуване на коментар