28.3.09

Млякото и храненето


Млякото е храна, която най-големите учени-физиолози определят като безусловно необходима за човека във всяка възраст. Достатъчно е да споменем, че в класическата митология и древните книги на Изтока млякото се споменава като основна храна в двата полюса на житейската парабола: ранно детство и дълбока старост. И действително млякото е единственият животински продукт, който не може да бъде заменен с друг хранителен продукт, защото никоя друга храна не съдържа многобройни качества, които да служат за основа на пълноценното и рационално хранене.

Макар, че млякото е течен хранителен продукт, то съдържа средно 12,5 г. % сухи (твърди) вещества. В тях са определени около 100 химични съединения в оптимално съчетание. Основните елементи, които съставят сухата част на млякото, са белтъци, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини.

Белтъците на млякото имат висока биологична стойност преди всичко с богатството на незаменими (есенциални) аминокиселини. Осноният белтък на млякото – казеинът, е богат на незаменимата аминокиселина метионин, особено полезна за дейността на черния дроб и бъбреците.

Другите два белтъка (лактоалбумин и лактоглобулин) са богати – първият на триптофан, а двата заедно на лизин, които са изключително важни за правилния растеж и развитие на организма.

0 коментара:

Публикуване на коментар