13.6.09

Ученици с неприлично облекло няма да бъдат допускани в час

Министерски съвет прие нови изменения и допълнения, които засягат образованието. Родителските бележки, които служат за извиняване на отсъствия остават в сила, но те ще могат да се използват само до три дни в рамките на една учебна година. Отсъствия натрупани за срок по-голям от посочения (3 дни), например едноседмични ще бъдат извинявани само след решение на директора на съответното училище.

В правилника за поведение към Закона за образованието е отбелязано още, че оценката за поведение в училище се връща. Тя включва две степени „добро” и „лошо” поведение. Тази оценка ще послужи за определяне дали ученикът ще бъде приет в гимназия или университет и дали ще получи стипендия.

Ученици с неприлично облекло няма да бъдат допускани в часовете. Училищните настоястелства ще определят кое облекло е подходящо и кое не за посещаване на учебни занятия. На запитване относно дълбоко изрязани деколтета и къси поли, Даниел Вълчев отговори красноречиво: „ Аз съм министър. Ако дойда с жълт цилиндър със заешки ушички, ще разберете ли, че съм странно облечен?”

6 коментара:

Анонимен каза...

“Училището трябва да бъде най-красивото място във всеки град и село – толкова красиво, че непослушните деца да бъдат наказвани със забрана да ходят на училище на следващия ден.” Оскар Уайлд
Мислите ли, че е възможно някога да се сбъдне мечтата на Оскар Уайлд?

Боряна каза...

Мисля че само в нашите училища децата ходят в неприличен вид и това е продиктувано от поп фолка където певиците са облечени като проститутки. В нито една държава на запад няма да видите подобна мода и жена облечена по този начин освен в съответните квартали или клубове предназначени за сексуални услуги. На запад жената е много стилно облечена дори и да не е официална. Някои от прелестите са леко загатнати с подходящо по размер или форма диколте, но никога крещящо, показно и кичозно. ДЪлжината на полата не надвишава коляното!

Ще бъде много хубаво да се сбъдне мечтата на Оскар Уайлд наистина. По коментара преди моя.

Юлияна каза...

Аз бих ви предложжила и нещо друго. Освен гардероба на децата си, преглеждайте и много често компютъра им. Особено внимавайте и не позволявайте регистрации и висене по сайтове за запознанства и социални мрежи с чатове и пощи, които в момента са много актуални и модерни. Но в които е пълно с извратеняци, психопати и трафиканти на хора!

Анонимен каза...

Това, което искам да споделя с вас не коментар. Само цитирам съобщение на France Press от средата на м.април 2009:
“Азърбайджански емигрант, живеещ в Санкт-Петербург, наел двама убици за разправа над собствената му дъщеря.
Когато го задържали, на правоохранителните органи той обяснил мотива на убийството така: не му харесвало, че дъщеря му носи мили-пола. Следователите смятат, че бащата не можел да се примири, че дъщеря му нарушава законите на Исляма. Бащата признал, че нееднократно молил дъщеря си да престане да носи “разголващи” дрехи, но тя отказала, мотивирайки се с това, че в нейния университет(21-годишната девойка учила в един от петербургските медицински вузове) всички момичета се обличат така.
Бащата е арестуван почти веднага след задържането на двамата убийци на девойката. В милицията те не отричали и разказали подробности за убийството. По техните думи бащата на убитата им заплатил им сто хиляди рубли за свършената работа. Те проследили девойката, когато тя се връщала от учебни занятия, хванали я и я откарали в покрайнините на града и там я застреляли с два изстрела в главата. “
В съобщението си France Press добавя, че ислямската общност в Петербург е втора по численост в Русия.

Sahrazada каза...

Е, това е другата крайност ислямските "убийства на честта". Ние не говорим за издевателства и убийства на деца и млади хора, които ходят разголени. Говорим за елементарно възпитание в облеклото и за това, че което е подходящо за дискотеката, за бара, за плажа не е подходящо за учебно заведение. Просто българите нямаме култура на обличане това е. Не става дума и да се ходи със скъпи маркови дрехи или другата крайност с боклучки от пазарите с лошо качество (вредни тъкани и бои за ицветяване). Има много добри български производители, които предлагат добро качество и стилни модели на едни сравнително поносими цени. Да се върна на облеклото подходящо и неподходящо. Ето например миналата година Съдебната пала въведе разпоредба според която в зданието се забранява влизането в неприличен външен вид. Това включва - джапанки, потници, анцузи, шорти, бермуди, бодита. Аз лично одобрявам тази забрана макар че тя беше приета с неодобрение от някои граждани, на които им се наложило да се върнат и да си сменят облеклото преди да влязат в сградата. Един мъж с анцуг възмутено каза че за да не изпусне спешното си дело му се наложило да хвърли маса пари за риза и панталон от бутиков магазин на Витошка. :)
Аз не посещавам ресторанти, но зная че в добрите заведения (не чабга клубчета, механи и кръчмета) също има определени изисквания за начина на облеклото на клиентите.

Ето за това говорим тук за културата на обличане, а не за убийства и за налагане на краен ислямски модел.

Анонимен каза...

Какво ли не се случва по белия свят:
"В американския град Денбъри (щата Кънектикът) ученик съди училището си за това, че са го събудили по време на урок, съобщава newstimes.
15-годишният Винишъс Робачър твърди, че на 4 декември миналата година е задрямал в час. А учителката Мелиса Надо решила да го разбуди, удряйки силно с ръка по чина точно до ухото му и с това повредила слуха му.
Адвокатът Алън Бари, който уведомил училищната администрация за иска, заяви, че младежът е изпитал силна болка и е получил “много сериозно увреждане на тъпанчето на лявото си ухо”.
По думите му, загубата на слуха може да е перманентна.
“Много деца заспиват в час и на учителите им се налага да ги будят. Но това, с което се занимаваме сега, е по-скоро нанасяне на телесни повреди. Моят подопечен е забележителен младеж. Той е компютърен гений и работи до късно. Затова и е заспал”, каза още адвокатът му."
Споко, братя българи, нашите деца не са заспали като американчетата. Българчетата са будни деца - те ще се справят не само с униформата, а и с матурите!

Публикуване на коментар