22.7.09

Бъдещето на Мъртво море

При обичайни условия нивото на водата в закритите езера, такива като Мъртво море, e резултат от климатичните условия – притокът на водата в езерото минус нейното изпарение. Обаче в случая с Мъртво море има и трети фактор - интензивното потребление на вода от хората в долините на реките Ярмук и Йордан. Освен това, местните производители на калий активно използват за производството му и вода от самото Мъртво море.

Немски изследователи са стигнали до заключение, според което понижаването на водното ниво е резултат от глобалното затопляне и в голяма степен е следствие от действията на хората в този регион. Потребността от промишлена и питейна вода тук постоянно расте и природните източници вече не успяват да се възстановят.

Според разчета на специалистите: за последните 30 години средният темп на понижаване нивото на Мъртвого море възлиза на 0,7 метра за година. По този начин за последните 30 години Мъртво море е загубило 14 квадратни километра от площта си.

Авторите на отчета отбелязват, че такова бързо спадане на нивото на Мъртво море ще доведе до редица негативни допълнителни последствия: ще се повишат загубите при производството на калий, сол и магний, ще се ускори отокът в най-близките подземни водоеми, ще се затрудни използването на уникалните свойства на Мъртво море за лечебни цели и накрая ще се създаде един обезводнен и тинест ландшафт.

По думите на специалистите, нивото на водата в Мъртво море се понижава с толкова бързи темпове, че заплашва не само съществуването на най-ниския и най-солен водоем на планетата ни, но и живота на околната екосистема.

Еколозите от Университета по технологии в град Дармщат са пресметнали, че за запазването на Мъртво море дори в сегашния му обем може да стане, ако водните канали, съединяваши този водоем с Червено море и със Средиземно море, трябва да бъдат два пъти повече.

1 коментара:

Анонимен каза...

Наистина сериозен е проблемът с питейната вода в този район на света и учените са прави да алармират, но едва ли само там бихме открили влиянието на човешкия фактор върху природната среда. Не им завиждам на населението там.

Публикуване на коментар