12.8.09

Кашкавал

Кашкавалът е специфичен за Балканите млечен продукт със сламено жълт цвят, гладка повърхност без дупки, фина консистенция и солен, леко тръпчив вкус. Той се произвежда по традиционна технология от натурално краве, овче или козе мляко, със закваска от специфични, селекционирани млечнокисели микроорганизми, подсирва се с мая за сирене, претърпява необходимата обработка и преминава процес на зреене.

Различните видове кашкавал притежават различни харктеристики в зависимост от използваните суровини и технология.

Кашкавален пай

Продукти

1 ч. чаша натрошени солени бисквити,
1/4 ч. чаша омекнало масло или маргарин,
6 тънки парчета бекон,
1 ч. чаша нарязан лук,
2 разбити яйца,
3/4 ч. чаша сметана,
1/2 ч. лъжица сол,
черен пипер,
2 и 1/2 ч. чаши настърган кашкавал.

Приготовлвние:
Смесете бисквитите с маслото и изсипете сместа във форма, застлана с хартия за печене. Изпечете бекона докато стане хрускав и го натрошете. В мазнината от бекон запържете до златисто лука. Смесете бекона, лука, яйцата, сметаната, солта, пипера и кашкавала. Изсипете сместа върху масления блат. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Печете в умерено загрята фурна 25-30 минути. Украсете с магданоз и с кръгчета лук.

0 коментара:

Публикуване на коментар