20.10.09

Цветни вкуснотийки

В йенска тенджера се нареждат сварени спагети /здравословни или не/, ред пилешко или друго месо, кремвирши, отново спагети, месо и т.н. Може да се сложат всякакви подправки, според вкуса. Аз обичам да ми е зеленко и миришещо приятно, затова слагам босилек, или розмарин на пилешкото, майорана, мак или сусам на спагетите и каквито поискате миризми.

Може също зеленчуци, според сезона за украсата отгоре. Като се запече, почти накрая, се счупва едно яйце или две, зависи дали печеното е в по-голямо или по-малко количество. И... да си оближеш пръстите.

***

Сваряват се поотделно леща, белена леща /тя е оранжева/, нелющен ориз и дългозърнест. Овкусяват се със зехтин или по-леко растително олио, примерно орехово, сол, червен, черен пипер, ябълков оцет или лимон, босилек. Може и домати, краставици или китайско зеле за украса. Както и кълнове по избор.

В голяма чиния, по-дълбока, се нареждат: обикновената леща, дългозърнест ориз, небелената леща, дългозърнест ориз, нелющеният. Така, докато свършат приготвените продукти. Много е вкусно, поне за тези, които предпочитат здравословното хранене.

Майстор Кулинар: Найда Слънчев Лъч

3 коментара:

Кайомин каза...

Дали тази юфка, която в Испания наричали спагети или паста при съседите им може да се сготви с еленско, глиганско или сърнешко? :)
Норт каза, че в Испания това били деликатесни меса, а пък ние в Амазония си ги хапваме цяла зима, пролет, лято и есен. Йенски тенджери също нямаме, но ще ползвам глинен гюведж ще стане по-вкусно май.
А пилешкото просто няма как да се сложи в тази гозба! Първо, защото пазим кокошките, за яйца и второ, защото кокошката, петела и козата са същества с особен статут в магическите Вуду ритуали. И тях ги готвим, но на специални церемонии. Ако взема да видя сметката на някоя кокошка ей така заради една юфка току виж Тъмна Луна ме напляскала за резил на цяла Амазония.

:-)

Найди каза...

Не бива да рискуваш Тъмна Луна да те напляска! Ха-ха!Развесели ме! А пък еленското и сърнешкото в глинен гювеч просто се топят!!!

Кайомин каза...

Хе хе радвам се, че се смееш. Аз мога да се правя и на клоун освен да ходя на лов за глигани и за бандити-холандци. :) Повечето деца в Амазония не знаят, но когато има детски тържества за началото на учебната година или за края ролята на клоуна се пада на мен, но когато се маскирам никой не може да ме познае. Освен разбира се малката Опал, но тя е обещала да пази тайната на майка си.

А от тези специални гозби ще има на празничната трапеза по случай годежа на Найди и Дален. Такива подправки (афродизиаци) се съдържат, че да му мисли младоженеца и останалите. Това си е направо кулинарно магьосничество. Отивам да готвя (пиша) за празника!

Публикуване на коментар