7.11.09

7 ноември 2009 - Световен ден на мъжа

Брой 15 на сп.”Горски обитател

Обръщение на Мечката Меци към всички женски животни в Гората: Да пазим мъжките животни!

“Мъжът има винаги право
той сам си е майка, баща,
и може спокойно да прави
цял куп забранени неща....”
(откъсче от песничка във филма ”Войната на таралежите”)

Женското мнение при хората

Призивът “Да пазим мъжете!” винаги се е възприемал като забавен парадокс: "Я, ето кой бил слабият пол!" . После започваме да се смеем и да си споделяме:

- Моят един гвоздей не може да забие.
- А моят, когато в къщи има проблеми - с детето, с парите, със санитарния фаянс, веднага изпада в истерия! Или бяга от къщи, или се затваря в стаята си. И ме оставя сама да реша всички проблеми.

- А в моя ресторант се проби тръбата към кафе-машината. Моите охранители стоят на едно място, местят се от крак на крак и мънкат: “Госпожо Петрова, какво да правим?”. И аз накрая ... сама отивам да затворя крана на щранга.....

Познати жалби, нали? А в последно време се появи още един вид - мъж, живеещ в компютър. Освен Интернета, н-и-щ-о друго не го интересува... И става, както ми обясни една позната, причината за нейния развод: "плуваш по морето на живота, силите ти отпадат, иска ти се да си отдъхнеш, да се опреш на близко рамо. Поопреш се на мъжа си, а той - цоп под водата - като шамандура".

Изчезващите мъжки гени

- Мъжете наистина са се изменили! – заявиха неотдавна пред света учените, заети с разшифроване на човешките гени. За това са говорили генетиците от различни страни на 15-тата Международна хромозомна конференция. Професорът от Австралийския национален университет - Джени Грейвс съобщила, че мъжете като биологически вид ще изчезнат след 10 милиона години. Генетиците от Оксфордския университет определят още по-къс срок - 125 хиляди години.

Но работата не е в сроковете! В ДНК на мъжете има Y-хромозома, каквато няма у жените. Смята се , че преди триста милиона години в състава на ДНК имало 1438 гени, а до днес Y-хромозомата е загубила 1393 гени. Останали ли са само.... 45. Генетиците уверяват, че изчезването на мъжете няма да е катастрофа, защото жените ще станат хермафродити, както било в дълбока древност. А и учените вече са успели да оплодят яйцеклетка с ядро от клетка на женски организъм.

Но и това не е всичко! Все по-активното използване на химикали, казват учените, също способствува за феминизация на мъжките особи от всички класове на гръбначните - от рибите до бозайниците, включително и хората. Особено са вредни фталатите, които се намират в храната, в козметиката, дори в готовите детски храни.

Същото действие имат: полихлордифинилът и много пестициди. Някои специалисти ги наричат "нарушители на ендокринната система" или вещества, променящи пола. Изследвания в Университета Рокфелер в Ню-Йорк показали, че момчетата, родени от жени с повишено ниво на фталати, имат скъсен пенис и недоразвити семенници.

В 20 страни са проведени изследвания, които позволяват да се установит, че за последните 50 години средното количество на сперма у мъжете е намаляло повече от 2,5 пъти.

Растящият женски потенциал

И все пак – кой е слабият пол? Женският? От гледна точка на генетиката, простете, именно жената е по-стабилна и устойчива. Може да не ви се вярва, но предимно тя е тази, която запазва себе си и своето потомство. А най-новите психологически и социологически изследвания показват, че жените са способни да бъдат лидери не по-малко от мъжете.

Най-много е нарастнал броят на жените-управленки през 2000-та година (почти два пъти за една година) , докато броят на мъжете-началници не се променил! Затова при матриархата, ако той настъпи, ще има конкуренция между жените и ще съществуват други приоритети...

Големият въпрос

Ще стане по-добър светът, ако изчезнат мъжките животни? Не се знае за хората – те обичат да се самоунищожават. Но за нас, животните, нещата не стоят така. Затова се обръщам към всички женски животни в Гората:

Скъпи мои сестрици, вие сте по-умни от хората, затова не постъпвайте като тях. Ухажвайте мъжете си! Ако нямате мъже, намерете си, но ги оставете да си мислят, че те са ви намерили. Грижете се не само за здравето им, а и за мъжкото им самочувствие. Отнасяйте с тях като с равни - мъжките животни стават такива каквито вие ги направите. Не се възгордявайте от това! Бъдете нежни, с една дума – бъдете истински Жени!

Затова непрекъснато си повтаряйте:

“Вървят ли двама на дълъг път
И път да няма, не ще се спрат
Ще бродят вечно по таз земя
Ах, как не искам да си сама
Решат ли двама да дирят брод
В тях грейва пламък за цял живот
Той пръска искри, скръб и тъма
Ах, как не искам да си сама
Делят ли двама една съдба
Допрат ли рамо в една борба
Ще легнат чисти във таз земя
Ах, как не искам да си сама”

И си припявайте:

Вървят ли двама

Накрая ми позволете, мили мои горски сестрици, една малка изповед:
МЕЧО, СКЪПИ, ОБИЧАМ ТЕ!

11 коментара:

Юлияна каза...

Щях да започна с "Да Е`..а мързеливите шопари, д`..а, тяхната м`.ма :-) И започнах де, но хайде да спра и да направя опит да започна от начало, защото малко хора ме познават като цинична, буйна и вулгарна и нека да не разочаровам другите, които ме харесват културна и възпитана. В действителност само най, най-близките ми познават тази част от нрава, а тука не всички са такива.

И така за мъжете, за Мъжкарите и за гейовете. И така мъжете са такива, каквито ги описва Меци, защото тя разговаря пред своите синове Мечо Пух и Мечо Ух, а и пред всички мъжки жимотни и тази силна Дама не би искала да обиди някои от мъжете-хора като ги нарече просто гейове. Така че спокойно можем да постави знак на равенство между човек-мъж и гей. На тези създания дори им спряха казармата, а всчики знаем колко изнежен, плах и немъжествен е един мъж, който не е бил в казармата. На времето казармата беше 2 г. и 3 месеца с две полагаеми отпуски за двете години. През останалото време ако иска Мъжкаря да се поразходи просто бяга с ясното съзнание, смелостта и мъжеството, че ще бъде хванат, остриган до голо и поставен в карцера минимум за 3 дни. Но въпреки това бяга! Влизаха нежни, разглезени от маминка, плахи полумомиченца, а излизаха Мъжкари със съвсем сллаба прилика със съседа или съученика от горния клас. Дори кристално ясните и по детски чисти очи на някои по-чувствителен приятел бяха придобили твърдия и студен блясък на зимно небе през януари. Мъжкари и 1/2! Нямаше плахост, нямаше лиготия, а само мъжество и смелост. С такива мъже никога не те е страх да се прибереш в късните часове на ноща, те са силни и ще те изпратят до вратата на апартамента. И сега макар и да са над 40 годишни са си същите, но вече за самозащита носят опръжие, не разчитат само на себе си, времената станаха такива. Толкова за мъжете-хора, Мъжкарите-хора и гейовете-хора.

По повод на слабия и силния пол. Силният мъж търси и желае силна жена. Слабият мъж търси и желае слаба жена. Затова и сентенцията гласи, че: "Зад всеки един силен мъж седи по една силна жена". Може да се разглежда и обратно, но с лека промяна: "До всяка една силна жена, седи по един силен мъж." Никоя Жена не би искала мъжът и да седи зад нея, това означава, че е слаб, слабохарактерен и пр. Смесването на двата вида: силна жена-слаб мъж и слаба жена-силен мъж води до сериозни генетични изменения в следващите поколения и желателно да се избягва и при възможност да се селектира. Както знаем от света на Дивата Природа в нея оцеляват само най-силните индивиди това е Природен закон, не подлежащ на промяна вече милиарди години. Този закон важи и за хората независимо, че си въобразяваме, че еволюцията нещо ни е отделила от животинския и природния свят.

За хората живеещи в компютъра. Жените на такива мъже се наричат интернет вдовици, в буквалния смисъл мъжът е мъртъв. Мъжете на жените живеещи в компютъра се наричат интернет вдовци. Тези проблеми принадлежат към новата психология и психиатрия за които аз пиша многотомник и които съм озаглавила - Интернет Психология и Психиатрия. Не знам дали аз съм най-подходящия човек да се занимавам с тези научни дисциплини предвид, че съм от жените, които живеят в компютъра. :) Това, което се наблюдава при мъжете и жените от този вид е че определено имат някакъв конфликт или проблем със социализацията и с общуването. Но това е през погледа на класическите теории, а те търпят динамични промени така както и човека динамично се изменя. Разликата мужду човека то 19, 20 и 21 век е огромна и съответно и науките занимаващи се с човешката психология трябва да бъдат динамични и реално променящи се заедно с човешкия ареал, който наблюдават и изучават.

По повод на матриархата като обществена система. Пример за такова усройство е племето на Ирокезите.

http://www.sexnature.org/content/view/427/46/

И на края честит празник на всички Мъжки животни, тоест на Мъжкарите!

Мечо Пух каза...

Днес, послучай Деня на мъжа, аз и брат ми Мечо Ух (двете момчета на Мама Меци) получихме ето такова поздравление от кака Юли:
“Мили Пух и Ух, честит празник на тези млади, но вече с амбицията да порастнат смели и мъжествени Мечоци за гордост и радост на цялата Гора! Предайте на Мама Меци да не ви милва толкова, а да бъде и малко по-строга, че да не ви изпуснем и вас и да стане тя една....”
Како Юле, обещаваме, че вече нама да даваме на мама да ни милва много, а ние ще си я милваме. Доста мъже не поглеждат майките си от страх да не ги нарекат “мамини синчета” и точно това ги прави мухльовци. Истинските силни мъже не се срамуват от нежността, която изпитват независимо дали е към любимите им, към сестрите им или към остаряващите им майки. Ние ще станем истински мъже като тати Мечо! А дотогава ще продължаваме да си пеем песента на “таралежите”:
“Мъжът има винаги право
той сам си е майка, баща,
и може спокойно да прави
цял куп забранени неща.
Не можеш му каза: - Я стига!
След гостите кой ще мете?
Мъжът може истински тигър
да купи на свойто дете.
Какъв ли ще стана ме питат?-
със сигурност още не знам,
обаче едно предпочитам
да стана, да стана голям.
Какъв ли да стана се питам?-
със сигурност още не знам,
обаче едно предпочитам,
да стана, да стана голям.”
Обещаваме да станем Големи Мъже!

Юлияна каза...

Абсолютно вярно Мечоци, Мъжкарите не се срамуват да се грижат, обичат, да бъдат нежни и внимателни към любимата си, майка си и сестра си. Но да ме прощават свекървите, че сложих любимата преди тях. Мили Дами, вие разбира се ще обичате вашите момчета винаги повече от тяхната любима и ние ще ви уважаваме за това, но за да ви обичат и те много трябва да ги начите, че е не е срамно да показват чувствата си. Сами разбирате, че когато станат мъже за женене вече е малко късно любимата да ги превъзпитава. И в крайна сметка се получава така, че Мама Меци казва: "На лоша снаха попаднах!" И тъгува или се ядосва. Ама снахата не е виновна Мамо Меци, желязото се кове докато е горещо. За това учи тези малки палавници да те обичат, милват и уважават и те ще станат най-храбрите, смели и силни Мъчоци в Гората. Скриването на чувствата и емоциите не говори за мъжество, а за липсата на такова.

Меци каза...

Хиляди пъти си права, мила Юле, точно така е: "Скриването на чувствата и емоциите не говори за мъжество, а за липсата на такова". И аз възпитавам момчетата си да са мъжествени в това отношение! Но и майките не бива да разкъсват децата си когато те израснат с едно: "Ами аз? Ами мене?". Трябва и те да са жертвоготовни. Но това е друга тема, пък и аз вече съм я коментирала http://sahrazada.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Надя каза...

Има мъже и мъже, жени и жени. Проблемът не е само в скриването или нескриването на чувствата, а в прекаленото им интелектуализиране.Сега има много книги за мъжете и жените, за отношенията помежду ни и повечето хора ги четат с удоволствие.И си казват:"А да,правилно,точно както си мислех!Значи грешката не е в мен" И винаги се намират доказателства за мъжката или женска гл.т.Няма лошо в многото мнения.Само че, както писах, прекалено интелектуализираме и естетезираме /съдя и по себе си!/чувствата и отношенията.А те са си просто чувства - на радост,болка, гняв, страх,срам,Любов. Към себе си и ближния. Може би и това, което писах досега е интелектуализиране.Просто е нужно да Чувстваме и Съпреживяваме! Честит Световен Ден на Световния Мъж

Юлияна каза...

Ами не знам как точно изглеждам аз отстрани, но не мисля, че интелуктуализирам чувствата и емоциите си, освен когато пиша някакво стихотворение и дори и тогава се изразявам не толкова интелектуално като например в моя творба никога няма да прочетете: "Любовта ми е стон на плачеща цигулка в мрака" или " Сърцето ми е цвят откъснат посред пролет, недоживял на ласките от Слънцето да разцъфти"

:-)

Нали сте чели моята любовна поезия тя не е никак интелектуална, затова я наричам езическа. А когато изразявам чувства и емоции в прав текст без да пиша стихове обикновено казвам: "Обичам те", "Желая те", "Мразя те", "Срамувам се или страхувам се"

Правете и вие така, най-простото и лесно нещо е да бъдем прями, откровени и директни и в чувствата и в емоциите и във всичко.

Килрой Сребърна Лисица каза...

След всичко казано считам себе си достоен представител на Мъжкарското съсловие и изказвам благодарнаст от свое име и от името на сина си Нанук за поднесените поздравителни адреси по случай празника. :)

А пък това на което ни учат че мъжа не трябва да плаче, а жената не трябва да псува води до обърканите ни начини за камуникация. Мъжа не изразява чувствата си трупа вътре и едни ден го намират с патрон в слепоочието проснат върху бюрото в офиса и казват по "семейни причини и професионални проблеми". Жената, която не може да псува защото "не е прилично", тя е дама и трябва да се държи като такава пък избира по леките варианти хапчета примерно. Това показва разликите в темперамента на мъжа и жената. Той е по смел, когато му писне, тя е по-плаха. Казват че този избор се оформя и от това, че мъжа е по-безотговорен, защото не зачева и не забременява аз не съм съгласен с това.

И вярно е, че в няй-големите жеги направих ремонта на банята с което тук ни майтапиха но бидейки тясно специализиран професионалист мога да се похваля, че ми идва и отръки всяка мъжка работа в едно домакинство. :)

Сова Совичка каза...

Тече, всичко тече -
времето няма бряг
и ни влече - няма как.
И тъй всяко момче,
всъщност е бъдещ мъж -
поет или моряк.
Всеки малък мъж мечтае
миг поне да е силен и сам.
А моретата не са до колене -
дори на голям.
Растем и пак ще растем,
но заедно с теб -
приятел с теб съм днес
и утре, и до край -
въпрос на мъжка чест,
не на игра.
А морякът иска да е
капитан, смел капитан.
Капитанът иска да е
Магелан - поне Магелан.
Растем и пак ще растем,
но заедно с теб -
приятел с теб съм днес
и утре, и до край -
въпрос на мъжка чест,
не на игра.


Въпрос на мъжка чест, не на игра.

Боян каза...

Честит празник на всички здрави и силни момчета! А на който му минават такива помисли в офиса, за които пише Сребърната Лисица да тича бързо към залата за сумо или към някоя друга зала за спорт! Силна храна и здрава тренировка лекува тия работи за няколко дена. И разбира се една силна Жена като Кайомин да я нацелуваш и напрегръщаш 5-6 пъти в седмицата и ставате здрави като починалия и съпруг Дивия Бик! Не не е това той е починал от отровната стрела на врага :) Не си мислете друго. :)
Да не прекалявам сега че да не исвисти тука някоя кама покрай мене - предупредително.

Надя каза...

Ааааааа Юлияна ме е разбрала - именно аз интелектуализирам явно - а тя си казва всичко в прав текст! Браво наистина! Това имах пред вид. Каквото чувстваме да си го казваме! И да съпреживяваме с другите каквото и да им се случва, дори и да не разбираме понякога техните чувства и емоции, но поне да ги уважаваме! Браво Юле, наистина поезията ти е много истинска и затова дълбока!

Юлияна каза...

Много благодаря! Може да се каже и обратното, че е много дълбока и затова е истинска. Поезията ми е вдъхновена от всички истински, неподправени и ценни хора, които срещнах и обикнах през последните близо 4 години без малко ( преди това не съм писала нищо), както и прозата. За това и едното и другото е посветено на един или друг специален за мен човек било чрез стихотворение, било като художествен образ в разказ или приказка. На скоро написах едно стихотворение което озаглавих: "Любов, която убива". Има и такава любов за нея сме чели по великите класически произведения на литературата или сме гледали в същото толкова големи кинопродукции. Няма да го публикувам, защото то е свързано с много, много лични чувства и събития. Но ще цитирам кратко откъсче:

"...А колко красиви неща създадох и в болката творба се ражда..."

След това се замислих, че по-голямата част от Световното човешко творчество (нямам претенции да се впиша в него) е родено в от и чрез болката. Това е някакъв вид творческа психологичност - болката, мъката и страданието раждат красота, доброта и радост. Не са ми известни случаи, в които да е ставало обратното, но е възможно и да има. Вероятно канала е еднопосочен и така би трябвало да бъде. Някак си човек не може да възприеме, че красотата, добротата и радостта могат да родят болка и страдание.

Ето, че и аз така - не интелектуализирам, но философизирам (т.е. философствам) нещо, което също е вредно за изразяването на истинските и неподправени чувства. :)

Публикуване на коментар