6.11.09

Червените кучета-вълци

Брой 14 на списание “Горски обитател”

Във "Втора книга за джунглата” човекът-зверче Маугли предвожда групата на сивите вълци да се бият с гладни диви кучета, които идват от юг на Декан. Авторът на книгата - Киплинг ги нарича “червените кучета”. Те са по-малки от вълци, но притежават голяма сила и ловкост и са особено опасни в глутница. Свободнте сиви вълци ги възприемат като подивели кучета и не признават родството с тях. Какви са тези зверове?

В индийската джунгла наистина живеят "червени кучета", или по-точно, червени вълци, които по вид и по навици се различават от обикновените вълци, но са включени (според класификацията в зоологията) в едно семейство “кучета”. Червените вълци живеят в планините, в гъстите гори и джунгли, устройват си леговища в пещерите.

Цел на техния лов са обикновено копитни животни, но те могат да консумират и вегетарианска храна. Цветът на козината на тези животни, заради който са получили името си, варира от червено до червено-кафяво. Вътрешната част на ушите, гърдите и корема са светли. Външно червеният вълк прилича едновременно на вълк, на лисица и на чакал, които (пак според зоологията) са също от семейство “кучета”.

Червеното куче-вълк има гъста козина, дълга рунтава опашка, уши със заоблени краища, тялото му е стройно и гъвкаво. Муцуната е сравнително тясна и къса. Зъбите му са по-малки отколкото на един обикновен вълк. Червените вълци живеят в големи глутници, които обикновено се състоят от едно семейство и много рядко от няколко. Вътре в глутницата са приети взаимни поздравления и игри.

Тези животни въобще са доста "приказливи": издават много звуци при общуване със себеподобните си. В търсене на храна може да правят дълги преходи, влизайки в непривични за тях природни райони. И все пак Киплинг може да е преувеличил мащаба на събитията. Глутниците на червените вълци не са толкова многочислени, както е описано в книгата, и да разкъсват по пътя си всичко живо въобще не им е присъщо.

Автор: Червеният Вълк(известен с прозвището Червеното куче)

Бележка от Отговорния Редактор на сп.”Горски обитател”:

Според думите на автора, написването на този материал е било провокирано от статията “Международна седмица на приятелството”(виж тук рубриката”Моята приказка”). В цитираната статия авторката декларира приятелските си чувства към един бял и към един чер вълк.

Преценявайки, че палитрата от вълчи приятели не е достатъчно цветна, Червеният Вълк решава да предложи още един цвят – себе си. Освен това смята, че може достойно да работи за “Връзки с вълчата общност” в полза на Sahrazada. Ако му бъде оказана тази чест, той веднага ще приобщи към идеята и Сивия вълк.

1 коментара:

Юлияна каза...

Отново се сещам за уникалния филм Танцуващия с вълци. Не само, защото харесвам Кевин Костнър, но и защото харесвам вълците и индианците. А ако не бяха трудолюбивите приятели от Списание "Горски обитател" нямаше изобщо да знам, че има и червени вълци, освен бели, черни и сиви.

Уважаеми Червен Вълк, считайте се част от голямото горско, прерийно и степно семейство на Sahrazada. Назначен сте за "Връзки с вълчата общност". Само молбата ми е, когато сте гладен, защото сега идва зима, обадете ми се, за да разреша проблема с вашата кулинарна диета. Нали разбирате нека да не смущаваме овчата и агнешка общност, защото ще им секне млекцето и децата няма да има какво да пият пък и ние по-възрастните членове на общността.

:)

Публикуване на коментар