8.2.10

Лечебните свойства на пъпеша

За негова родина се смята древна Персия – родината на Шехеразада и Шах Шахриар. Днес се срещат най-разнообразни сортове пъпеши, различаващи се по сладост, форма и грапавост на кората. Най-древните пъпеши били дребни колкото ябълки, но след култивирането си със сладкия плод достигнали сегашните си размери и вкус. Химичен състав. Витамини от групата В, С, Е и др.; вода, плодови захари и пектинови вещества; минерарни соли и целулоза; желязо.

Лечебни свойства. Макар и сладък плод, пъпешът съдържа само 54 калории в 100 г и затова е един от често включваните в диети плодове. Поради богатото съдържание на витамини и минерални соли той действа тонизиращо и ободряващо през летните жеги.

Препоръчва се на хора страдащи от лениви черва и запек, тъй като действа разхлабващо. Диабетиците не трябва да прекаляват с него, защото съдържанието на захар в плода е високо. Той е подходящ за бъбречно болните заради силния си диуретичен ефект. Пъпешът има свойството да смъква телесната температура и да подсилва организма. Препоръчва се на сърдечно болни и бременни.

Домашна козметика за мама - Пъпешово мляко за суха кожа

Необходими продукти – 150 мл сок от пъпеш; 50 мл прясно мляко. Сокът от пъпеш се смесва с млякото и се разбъркват добре. Получената смес се сипва в стъклен буркан и се съхранява в хладилник до 1 седмица. С този сок с помощта на памук сутрин и вечер се натриват лицето и вратът.

0 коментара:

Публикуване на коментар